Dit is hoe veerkracht je beschermt tegen een burn-out. Plus 5 tips om je veerkracht een boost te geven.

Soms is het moeilijk om positief te blijven als we te maken krijgen met tegenslagen, verlies of trauma’s. Helaas is tegenslag onvermijdelijk en maakt dit deel uit van het leven. Wel kunnen we de kans verkleinen dat er iets misgaat, maar de kans dat we te maken krijgen met tegenslag is onvermijdelijk. Uiteindelijk maakt het ons alleen maar sterker.

Dit is waarom het ontwikkelen van veerkracht zo belangrijk is. Dankzij veerkracht kunnen we op een natuurlijke manier gezond leren omgaan met grote veranderingen. Zowel met stressvolle veranderingen als met positieve veranderingen, bijvoorbeeld wanneer je beroemd wordt, promotie krijgt of een kind krijgt heb je veerkracht nodig om er het beste van te maken.

Het is een vaardigheid om weer terug te veren bij tegenslag en er zelfs sterker uit te komen.

Meer veerkracht vermindert de stress en verhoogt de emotionele intelligentie, oftewel we blijven minder hangen in stress of emoties van pijn en lijden na een stressvolle gebeurtenis.

Het mooie is dat je deze veerkracht op ieder moment in je leven, ongeacht je leeftijd, kan laten toenemen.

Maar kan je de veerkracht ook meten?

De tekst loopt door onder deze afbeelding

Hoe meet je de veerkracht?

Veerkracht begint in ons hart. Als je wilt weten hoe groot je veerkracht is, kun je de pieken en dalen van je hartritme meten met een hartfilmpje. Ook wel ecg genoemd: elektro-encefalogram.

Figuur 1: Hoe je je veerkracht meet aan de hand van de hartslagvariabiliteit (HRV); de variabiliteit in msec. tussen de hartslagen in

De afstand van de top van de ene piek, de zogenaamde R-golf, naar de top van de volgende is in het hartfilmpje niet altijd gelijk is.

Deze verschilt per hartslag.

En hier ligt de oorsprong van de veerkracht in ons leven:

Hoe groter het verschil in afstand tussen twee hartslagen, hoe groter de veerkracht bij stress en veranderingen om ons heen.

Uiteindelijk meet je de variabiliteit tussen hartslagen en daarom wordt dit ook wel hartslagvariabiliteit (HRV) genoemd.

Als kind hebben we een hele hoge HRV, wat opzich logisch is. We ontdekken de wereld en passen ons voortdurend aan, en ons lichaam zal zich moeten aanpassen aan wat we tegenkomen. Denk daarbij aan het verbranden van je vingers aan een gloeiende plaat. Hierdoor kunnen we snel reageren en verhogen we onze kans op overleven.

Dus hoe hoger de HRV, hoe hoger de veerkracht.

Zelf meet ik mijn HRV via de ring van OURA en weet ik of de aanpassingen die ik maak in mijn leef- en denkstijl daadwerkelijk helpen.

Nu ik net de metingen erbij pakte kwam ik erachter dat mijn HRV in de afgelopen week nogal is gedaald, wat dus minder veerkracht betekent en dat het tijd is om de motor nog meer van de juiste brandstof te voorzien. Zie onderstaande foto met de metingen met daarin de gemiddelde HRV in de afgelopen weken:

Figuur 2: Mijn HRV in de afgelopen weken

Wat kan ik doen om mijn veerkracht te verhogen?

Graag leg ik uit hoe je dit kunt doen op de vijf elementen van RESET:

  • Relax:

Ga dagelijks 1 min. met je aandacht naar het hart, vertraag de ademhaling en voel oprecht dat je om anderen geeft, waardering, dankbaarheid of compassie met alles & iedereen

  • Exercise:

Til zware dingen op en zit minder. Een flexibel lichaam, is een flexibele geest

  • Sleep:

Ga 1 uur eerder naar bed vanavond

  •  Eat:

Eet bij twee maaltijden groente

  • Think:

Praat over je gevoelens, omarm ze in plaats van weg te stoppen. Ze geven kleur aan het leven.

Wat moet ik onthouden?

Veerkracht stelt je in staat om beter om te graan met veranderingen, zowel positief als negatief. Je kunt het meten aan de hand van je hartslagvariabiliteit, oftewel de variabiliteit in milliseconden tussen de hartslagen. Des te hoger de hartslagvariabiliteit, des te hoger de veerkracht. Met de manier waarop je leeft kun je jezelf trainen om meer veerkracht te krijgen. Dit kun je doen door zware dingen op te tillen, de aandacht naar het hart te brengen, veel te slapen, meer groente te eten en openlijk over je gevoelens te praten.

En nu?

Wil je een uitgebreid stappenplan om meer veerkracht te ontwikkelen?

Klik dan hier om het gratis stappenplan direct in je mailbox te ontvangen>>>

 

Ik wens je veel veerkracht,

Jeroen de Wit