Creëren je gedachtes je realiteit?
Geloof jij in het idee dat de manier waarop je denkt, verschillende effecten heeft op je leven? Dat je gedachtes je realiteit creëren? Zo ja, heb je dan vanochtend bewust de tijd genomen om bewust je toekomst te creëren? De grootste reden waarom mensen dit niet doen is omdat ze niet geloven dat dit waar is. Maar als je weet dat gedachtes je realiteit bepalen, zou je dan ooit een dag missen? Zou je gedachtes in je bewustzijn voorbij laten glippen, die je niet zou willen ervaren?
Waarschijnlijk niet.
In deze blog lees je meer over hoe je gedachtes je realiteit creëren aan de hand van een aantal raamwerken.
‘A person is what he or she thinks about all day long.’
– Ralph Walde Emerson –
Je gedachtes
Dagelijks denk je zo’n 60.000-70.000 gedachtes. Van deze 60.000 tot 70.000 gedachtes is zo’n 90% (!) hetzelfde als de dag ervoor.
Op het moment dat je hetzelfde blijft denken, maak je dezelfde keuzes. Dezelfde keuzes creëren hetzelfde gedrag. Hetzelfde gedrag leidt tot dezelfde ervaringen. Dezelfde ervaringen creëren dezelfde emoties. Dezelfde bekende gevoelens en emoties leiden uiteindelijk weer tot exact dezelfde gedachtes. Uiteindelijk beland je in een vicieuze cirkel:
Maar hoe kunnen gevoelens soortgelijke gedachtes creëren en gedachtes soortgelijke gevoelens creëren?
Dat werkt als volgt; elke keer dat je een gedachte hebt, maak je chemische stoffen aan. Deze chemische stoffen worden ook wel neuropeptiden genoemd. En als je een gedachte van vrijheid, een gedachte van vreugde, of een liefdevolle gedachte hebt, activeer je een reeks circuits in je hersenen die in een specifiek patroon, combinatie en volgorde vuren, dat een bijbehorend neuropeptide maakt. Vervolgens ga je je precies voelen zoals je net dacht: vrij, vreugdevol of liefdevol.(2)
Op het moment dat je een negatieve gedachte hebt, een ongelukkige gedachte, of een eenzame gedachte, activeer je een andere reeks circuits in je hersenen die in een andere volgorde, patroon en combinatie vuren, dat andere signalen geeft aan de hersenen om een andere neuropeptide te maken die precies overeenkomt met de gedachte die je net had. Zodat je je evenwijdig gaat voelen aan wat je net dacht; negatief, ongelukkig of eenzaam.
De communicatie verloopt niet alleen via het brein naar het lichaam, maar ook van het lichaam naar het brein. Op het moment dat je je slecht voelt, zal het brein ook neuropeptiden ontvangen die soortgelijke gedachtes opwekken. Het brein monitort continu het lichaam. Bepaalde gedachtes wekken soortgelijke gevoelens op en gevoelens creëren op zijn beurt weer soortgelijke gedachtes. Deze voelen-denken-voelen-denken loop zie je in onderstaande figuur.
Denk maar eens aan een moment dat je je grieperig voelt, met enorme buikpijn of hoofdpijn. Tegelijkertijd merk je dat je gedurende deze periode veel negatiever denkt. Mede dankzij de uitwisseling van neuropeptiden tussen het lichaam en het brein. Daarom denk je gelijkwaardig aan hoe je je voelt.
Je staat van zijn
Op het moment dat je begint te voelen zoals je denkt, omdat de hersenen constant het lichaam in de gaten houden, begin je te denken zoals je je voelt, waardoor je meer neuropeptiden vrijmaakt om je te voelen zoals je denkt, en dan denk je zoals je voelt, en dan voel je zoals je denkt, en je denkt zoals je je voelt, en dan voel je hoe je denkt, en dan denk je zoals je je voelt. En dat doe je jarenlang. En de cyclus van denken en voelen, en voelen en denken, creëert in de loop van de tijd je staat van zijn.
“Thoughts are the language of the brain. Feelings are the language of the body.”
– Dr. Joe Dispenza –
Maar op het moment dat je een onzekere gedachte hebt, is het dan niet zo dat je je onzeker begint te voelen? En op het moment dat je je onzeker voelt, zullen er dan niet nog meer onzekere gedachtes ontstaan? En op het moment dat je nog meer onzekere gedachtes begint te krijgen, ga je je nog onzekerder voelen. De onzekere gevoelens wekken vervolgens nog meer onzekere gedachtes op. En na verloop van tijd zeg je ineens: ‘Ik ben onzeker.’
Op het moment dat je je ergens mee identificeert, of ‘ik ben…’ zegt, koers je af op een bepaald lot. In dit geval een lot waarin je je enorm onzeker voelt.
Is het dan niet beter om het roer om te gooien en ‘ik ben onzeker’, te vervangen door: ‘Ik ben goed, uniek en zelfverzekerd?’. En zelfverzekerde gevoelens in jezelf op te wekken?
Op deze manier begin je jezelf te affirmeren richting een nieuwe lotsbestemming. Een lotsbestemming waarin je barst van het zelfvertrouwen.
Op het moment dat je deze cyclus van denken en voelen, en voelen en denken, begint te doorbreken conditioneer je je lichaam & mind in de loop van de tijd naar een nieuwe staat van zijn.
Persoonlijkheid
Tot zover een zijsprongetje naar de manier waarop emoties soortgelijke gedachtes creëren. Wanneer je nog eens kijkt naar de vicieuze cirkel in figuur 1, leidt deze vicieuze cirkel uiteindelijk tot je persoonlijkheid. Een persoonlijkheid is namelijk niets meer dan een dynamisch en georganiseerd geheel van karakteristieken (voelen, denken, doen) die aan een persoon kunnen worden toegekend. (1)
En je persoonlijkheid creëert uiteindelijk een persoonlijke realiteit. Oftewel je huidige persoonlijkheid die dit nu leest heeft deze huidige persoonlijke realiteit gecreëerd, oftewel je leven. En als je een nieuwe persoonlijke realiteit wilt creëren, is het goed om bewust na te denken over je eigen persoonlijkheid, wat in de basis dus ontstaat door je gedachtes. En dus is het zaak om stil te staan bij de manier waarop je denkt. Om het vervolgens te gaan veranderen. Zie onderstaande figuur.
‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’
– Albert Einstein –
De meeste mensen proberen om een nieuwe persoonlijke realiteit te creëren als dezelfde persoonlijkheid. Helaas is dit onmogelijk. Dezelfde persoonlijkheid heeft namelijk dezelfde gedachtes. Dezelfde gedachtes leiden tot dezelfde keuzes, dezelfde keuzes leiden tot hetzelfde gedrag, hetzelfde gedrag creëert dezelfde ervaringen, dezelfde ervaringen creëren dezelfde emoties, dezelfde emoties creëren uiteindelijk weer dezelfde gedachtes.
Om écht te veranderen moet je dus letterlijk iemand anders worden.
Hoe nieuwe gedachtes je realiteit veranderen
In theorie klinkt het simpel om te veranderen. Je hoeft alleen maar van gedachtes te veranderen. Nieuwe gedachtes leiden namelijk tot nieuwe keuzes, nieuwe keuzes leiden tot nieuw gedrag, nieuw gedrag leidt tot nieuwe emoties en nieuwe emoties sturen weer nieuwe gedachtes aan. Wat uiteindelijk leidt tot een nieuwe persoonlijkheid met een nieuwe persoonlijke realiteit tot gevolg.
Maar helaas zijn 90% van de gedachtes hetzelfde als de dag ervoor.
Hoe je van gedachtes verandert
Gelukkig kunnen we onze gedachtes veranderen. Bijvoorbeeld door iets nieuws te leren, hypnose, nieuwe ervaringen of meditatie. Dit laat het brein namelijk op een andere manier werken, waardoor er nieuwe gedachtes ontstaan, wat uiteindelijk deel uit gaat maken van onze persoonlijkheid en uiteindelijk onze persoonlijke realiteit verandert.
- Leren: Lees deze week eens een nieuw boek. Bekijk eens een docu over iets wat je interesseert, of waar je meer over wilt weten.
- Hypnose: Dit kun je zowel doen met een hypnosetherapeut of zelfhypnose door middel van subliminal tapes. Deze tapes staan op verschillende websites, waaronder www.selfhypnosis.com
- Ervaringen: Nieuwe ervaringen verrijken het brein. Daarom wil ik je uitnodigen deze week eens iets nieuws te doen.
- Meditatie: Verchillende vormen van meditatie geven je toegang tot het onbewuste, zodat je het vervolgens kunt herprogrammeren. Meditaties van Dr. Joe Dispenza zijn hiervoor een aanrader.
Kortom
Je gedachtes bepalen de keuzes die je maakt, de keuzes bepalen je gedrag, je gedrag creërt ervaringen, ervaringen creëren emoties. Emoties sturen vervolgens weer soortgelijke gedachten aan. Nadat je dit maar vaak genoeg herhaalt creërt dit je persoonlijkheid met uiteindelijk je persoonlijke realiteit tot gevolg. Veel van de gedachtes zijn onbewust en daarom wil ik je uitnodigen om iets nieuws te leren, te gaan experimenteren met hypnose, nieuwe dingen te gaan ondernemen of te gaan mediteren. Zo voorkom je dat je in een routinematig leven belandt.